Foreningen Trankebar

Trankebar sover tornerosesøvn.

Der er kommet en ny  frisø, super klipning til 80 rupies .   ---Sankar og Merinal Tænker kun bryllupsforberedelser for deres "datter"   -- Der er invitere 1000 gæsterder der holdes både bryllup og efterfølgende reception for hele Trankebar by…  De er jo en kendt familie i Byen.

Den lokale murermester er i sammen situation, da han også har et barn som skal giftes. Det gør at han først kan starte renoveringen på Kommandantens hus op den 15. september – efter brylluppet. Vi har dog snakket om hvordan sagen skal gribes an.

Knud og jeg har forsøgt at få den lokale trykker til lave invitationen til 2020 på engelsk. Også det har voldt en del besvær…..og han er sikker også involveret i bryllupsinvitationer og alt muligt andet som forsinker tingene … dog har vi fået invitationerne til godkendelse . En del har vi udleveret til dem som vi kende i sort kopi- resten må vi klare når vi kommer tilbage til november. 

Vi har fået tilladelse af Kurator Baskar til at bruge Paradepladsen til festen og han vil også gerne lave en work shop med de lokale skolebørn.

Fortet ligner sig selv, med en meget bred forstrand.. meget  få besøgende i denne måned.

Der er blevet lavet lidt små reparationer i guvernørhuset efter stormen sidste år og vi holder stadig åbent hver eftermiddag og betaler damen som lukker folk ind i bygningen. Vi må håbe at de får malet bygningen inden 2020..vi presser på så meget som vi kan også på at på ordnet lamperne på Paradepladsen. Vi har haft et møde med den nye lionspræsident- det er nu lederen af hotellet Royal House på Dronningensgade… Han virker positiv..over for vores projekt.

Ziegelbalg museet i Admiralsgade bliver bedre og bedre for hver gang vi besøger det. De tager 20 rupies i entre og vi har bedt Sankar om at gøre det samme i TMM.-det er han ikke helt enig i.

Vi planlægger at der løbende kan være en fotoudstilling i vores rum på 1. salen…skiftende hvert halve år. Vi har været i Karaikal for at se på muligheder for at lave billige tryk… og i dag skal vi se på hvordan vi får tingene hængt op i huset.

Vi vil godt have at vores gæster efter at de har set vores museum nedenunder kan blive ledt op på 1. salen med en pil…så vi dermed har lidt mere at byde på.

Og så har vi bedt dem om at til byde gæsterne te.. - Vi skal jo have brugt vores nye køkken!

Bådrummet med stråtag har Sankar okuperet til arbejdsplads og til materialer. De 2 både er lagt ud i haven…

Sankar regner med at få bestilt materialer i løbet af den næste måned så tingene er klar når murermesteren er færdig med sit bryllup i september.

Jasmin Eppert –hende som bestyrer Ziegenblagmuseet har startet en fløjtegruppe for store piger og de optræder i Jerusalemskirken.

Bestseller er ved at renovere husene i Guldsmedegade så de kan udlejes til turister. Deres kontor har de flyttet over i Van Theiligens hus som også er ved at blive renoveret- Ham der bestyrer og passer kontoret fortæller, at de er nødt til at renovere hver 6. måned da meget af mørtlen falder af.

Fiskerne havde et par dage uden fiskeri, men i går var der virkelig gang iden fra alle bådene der en efter en landede fisk.  Som noget helt nyt kom de fleste fisk ikke gennem auktionen, men fik is og blev indvejet og lastet direkte på lastbiler da de iflg. Sankar er blevet opkøbt af en shipping firma som sender dem til de arabiske lande.

Kirkegården ser ok ud......

Bestseller har givet Conventet en ny flot stor skolebus. Det er Troels Holck Povlsens nye fond ” Nineunited” som står bag.

Sct. Johns skole er startet på engelskundervisning af de små elever i de lokaler, som nogle medlemmer af Rehling / Stricker familien har skaffet penge. Det ser meget fint ud og det samme gør tagrenoveringen.  Foreningen har hjulpet med at overføre penge.

I går var vi ude at se på Karaikal havn for at undersøge om kongeskibet kan få en kajplads i tilfælde af dårligt vejr i september 2020.. vi komme dog ikke videre end til porten, da adgang kræver en tilladelse fra hovedkontoret i Chennai…

Vi tager fra Trankebar i aften ved 22 tiden da vi skal nå et morgenfly mod Delhi kl. 6 i morgen tidlig.

Poul Petersen

Trankebar den 2. aug. 2019

 

 

 

 

 

Mange fisk, der ikke bliver solgt i Trankebar.
Men sendes på is til Arabien
Klasselokalet er færdig.
Mange fisk, der ikke bliver solgt i Trankebar.
Der øves på blokfløjte.
Pouls foto: En familie sammenkomst. Det kan være en lille ofrings seremoni.

Solen bager allerede. Tidligt morgen kl. 8.00 løb vandet bare af en, ikke den vej som I nu tænker, men ud af alle sveddepoterne.  En kort tur over til Paradepladsen, og man er fuldstændig våd over hele kroppen 33grader her kl.13.30. I morgen siger de 36 grader. hvad vil det ikke ende med.

Jeg var en tur til Konventet i Kongensgade. Jeg skulle lige se om de var kommet i gang med taget. Som I kan se på billedet, er der  gang i den.  Ind på vore museeum, for at se hvor langt de var der.  Kanten omkring den nye sti er næsten færdig. Så lige så snart de er klar, skal indgangen flyttes og Der skal startes med at Flytte borde skab. Og indgangen skal restaureres.  Der blev kun lavet døre I det rum, da vi ordnede huset.

Kuratoren fra Dansborg, siger lige så snart de er færdig med at rydde for ukrudt på gangstierne, så vil de gå igang med at sætte de nye skabe ind.  -   Og inden heden virkelig starter, skal de i gang med at restaurere, taget på Guvernørboligen. Der blev ødelagt en lille del af taget, efter cyklonen i nov.  Der var en dør, der også blev revet i stykker. ( Men Rom blev ikke bygget på en dag)  så det skal nok komme. 

 

Kirkegården er blevet ordnet. Gravene kalket.
Det er her man med rette kan sige " Det er sort af mennesker"

************************************************************************************************************************ 

Donation fra ØK s medarbejderfond på 200.000 kr. til vores forening.

Vi er nu godt i gang med at planlægge 400 års fejringen og henvender os nu til danske og indiske firmaer om støtte til projektet. Det sker med udsendelse af nedenstående brev og forskelligt materiale om Foreningen Trankebar og vores arbejde i Trankebar. 

Hvis nogle af foreningens medlemmer kender firmaer eller private som kunne tænke sig at yde støtte til projektet, så send os lige en mail.

Foreningen Trankebar er en dansk forening, der har som formål at støtte relationen mellem Trankebar i Indien og Danmark.

I 2018 er det 400 år siden, at en flåde af danske skibe afsejlede fra København for at skabe handelsforbindelser i Asien. To år efter ankom skibene til Coromandel-kysten i Sydøstindien, hvor man lejede et stykke land og grundlagde den danske handelsstation i Trankebar i 1620.

 Jubilæet er en oplagt lejlighed til at fejre og mindes den lange periode, hvor Danmark havde direkte kontakt med Indien, både for at øge bevidstheden om de mange spor, forbindelsen har afsat i begge lande, og for at styrke det kulturelle samarbejde mellem de to lande nu og på længere sigt.

 9. oktober 2017 holdt vi et inspirationsmøde for at vejre interessen for at mindes og fejre jubilæumsåret.  Vi mødte flot opbakning og interesse på mødet med repræsentanter fra bl.a. Rigsarkivet, Nationalmuseet, Københavns Universitet, Syddansk universiteter, den danske ambassade i Indien og flere foreninger herunder Marineforeningen, Dansk-Indisk Forening samt naturligvis medlemmer af Foreningen Trankebar.

 Vi er nu i fuld gang med at planlægge og afvikle de konkrete arrangementer og projekter.  Projektliste og budget er vedlagt.  Vi vedlægger endvidere to eksemplarer af vores nye foreningshæfte, der beskriver den positive og spændende udvikling af de mange aktiviteter,                    pågår i Trankebar. Det samlede budget er 2,7 millioner kroner medregnet 1,5 million kroner til renovering af Kommandantens Hus i Trankebar.

 

 Sådan har foreningens aktiviteterne foreløbig udmøntet sig i Trankebar:   I år 2002 fik foreningen tilladelse til at renovere første del af Fort Dansborg.

Siden fulgte flere projekter: Renovering af gravsteder på den gamle danske kirkegård, renovering af missionæren Ziegenbalgs bedehus, opførelse af en stor granitkystsikring til beskyttelse af byen efter Tsunamien, renovering af møbler til Jerusalemskirken og Zionskirken, at skaffe midler til renovering af den danske guvernørbygning og renovering af den første del af Kommandantgården, som blev indviet i 2016 som dansk-indisk kulturcenter med Trankebar Maritime Museum og Dronningens historiske Bibliotek. Kulturcentret har siden da været udgangspunkt for historiske højskolekurser og aftenskoleundervisning af byen Trankebars ungdom, work shops i Guvernørhuset, filmforevisning for skolebørn samt kunstudstilling. 

Foreningen Trankebar har modtaget en donation fra ØK’s Medarbejderfond på 200.000 kroner til delvis dækning af de mange aktiviteter, der planlægges holdt i Danmark ifølge vedlagte budget og til afholdelse af  Kronborgmødet. Vi håber, at jeres firma vil støtte projektet, og jeres firma vil efterfølgende få en invitation til deltagelse i Kronborgmødet  26. november 2018, hvortil vi også håber på deltagelse af Kongehuset, da vi siden 2002 har modtaget flere donationer fra Dronning Margrethe.